Ota yhteyttä

Korroosio kuriin – asiansa osaava peittaustiimi on teollisuudessa tärkeä kumppani

Ruostumatonta terästä käytetään lukuisissa käyttökohteissa kestävyytensä ansiosta. Arjessa kohtaamme harmaan kiiltävää pintaa kaikkialla: kodin tiskipöydässä, pesukoneissa, jääkaapissa tai esimerkiksi grillissä. Teollisuudessa ruostumatonta terästä käytetään erilaisissa säiliöissä, putkistoissa ja vaikkapa paperikoneen rungoissa. Toisin kuin nimi antaa ymmärtää, myös ruostumaton teräs ruostuu. Ja siksi Somotec on olemassa ratkaisuineen.

Miksi ruostumaton teräs ruostuu?

Ruostumattoman teräksen suosion takana on kolme seikkaa. Suurin syy on sen korroosionkestävyys. Toinen syy on valmis pinta, jota ei tarvitse maalata tai pinnoittaa. Kolmas syy on esteettinen: siitä valmistetut tuotteet ovat kiiltävän harmaina siistin ja kauniin näköisiä.

Näin siis periaatteessa, sillä lupaavasta nimestään huolimatta ruostumaton teräs ruostuu. Aiheuttajana voi olla pienikin korroosiopoikkeama, joka syntyy, kun tuotteita valmistetaan; hitsataan, muovataan, särmätään, mankeloidaan, pyöritellään ja nostetaan. Toisin sanoen teräksen normaali muokkaaminen ja kuljettaminen voi vaurioittaa ruostumattoman teräksen kromioksidikerrosta. Myös roiskeet ja naarmut huonontavat ruostumattoman terästuotteen korroosio-ominaisuuksia.

– Syy voi olla vaikkapa pultti, prikka tai väärään paikkaan eksynyt hiiliteräksen pala. Korroosiopoikkeaman voi myös aiheuttaa huomaamattaan, esimerkiksi sohaisemalla naarmun jakoavaimella tai muulla hiiliterästyökalulla, kuvailee Somotecin pitkän linjan peittausasiantuntija Olli Riihiluoma.

Elintarviketeollisuus on yksi ruostumattoman teräksen suurkäyttäjistä, koska siitä valmistetut laitteet ovat hygieenisiä ja helppoja puhdistaa. Ajatus ruostumattomasta teräksestä on tiukassa ja siksi laitteistojen korroosio saattaa jäädä huomaamatta ja huolto tekemättä.

– Jos laitteistossa ei ole korroosion lähdettä, niin ei sitä sinne synnykään. Mutta ruostumaton teräspinta on kuin iho. Jos iho on rikki, sinne voi pesiytyä bakteeri, josta korroosio leviää tulehduksen lailla, kuvailee Olli.

Peittaus palauttaa kappaleen korroosionkeston

Korroosio tarkoittaa metallien hapettumista ympäristön erilaisista vaikutuksista. Yksinkertaisin esimerkki korroosiosta on ruostuminen. Aina korroosion lähde ei ole näkyvä esine, vaan aktivoija voi olla esimerkiksi hapan pesuaine, sellutehtaan hapan kostea ilma tai meren läheisyydessä suola.

– Näiden asioiden tietäminen ja syy-yhteyksien löytäminen on meidän erikoisalaa. Ruostumattomia teräksiä on eri lajeja ja jokaista käsitellään eri tavoin ja erilaisilla peittausaineilla, kertoo Somotecin asiakaspalvelupäällikkö Ellinoora Riihiluoma.

Korroosioresistantti eli korroosionkesto-ominaisuus palautetaan kappaleen peittaus- ja passivointipintakäsittelyllä. Sekahapposeoksilla esineen pinnasta liuotetaan kaksi myytä metallia pois. Pinnasta tulee metallisen puhdas, jolloin kappaleen pintaan syntyy uusi ehjä kromioksidikerros. Lopuksi asiakas saa ohjeistuksen kohteen huoltoon, jotta poikkeamiin osataan puuttua ajoissa. Näin huoli vähenee ja kohteen käyttöikä pitenee. Se on ennakoivaa teollisuuden kunnossapitoa ja kestävää elinkaariajattelua.

Asiantuntijuus on osa ratkaisua

Somotecilaiset kokevat olevansa tärkeä osa teollisuutta.

– Tehtävämme on levittää tietotaitoa ja ohjeistaa teollisuuden eri aloja kamppailussa korroosiota vastaan. Siksi tarjoamme KestoRatkaisu-asiantuntijapalvelua, jossa ongelma ratkaistaan kokonaisvaltaisesti, avaa Ellinoora Somotecin palvelumallia. 

Lisäksi korroosioprojekteissa on tärkeää, että peittausaineita osataan käyttää oikein ja ammattimaisesti, koska aineet ovat ihmisen terveydelle ja ympäristölle erittäin haitallisia.

– Projektissa pitää ottaa huomioon tietyt asiat, kuten lämpötila, ilmavirtaukset ja happokaasujen leviäminen sekä tekijöiden suojaaminen. Jätevedet tulee kerätä ja kierrättää oikein, jotta mitään ei päädy ympäristöön luontoa tuhoamaan, Olli luettelee.

Somotecin projektitiimiin kuuluu omiin tuotteisiin erikoistuneita henkilöitä. Jokainen tiimiläinen on alansa erikoisasiantuntija, koska vain kokenut tiimi suoriutuu teollisuuden haastavista erikoistehtävistä.

– Meiltä asiakas ei tilaa pelkkää työtä, vaan ratkaisun ongelmaan. Ja ratkaisu voi olla perusasennusta paljon monimutkaisempi kokonaisuus. Siksi erikoisosaaminen on aina tiivis osa ratkaisua, Ellinoora jatkaa.

– Meillä on ilo tarjota teollisuuden avuksi Suomen kovin OnSite -peittaustiimi, molemmat toteavat yhteen ääneen.

KestoRatkaisu

KestoRatkaisu on Somotecin asiantuntijapalvelu, jossa korroosion aiheuttaja tunnistetaan, poistetaan ja kappaleen pinta käsitellään uusiksi peittaus- ja passivointipintakäsittelyllä, jolloin ruostumattomasta teräksestä valmistettu esine on jälleen korroosionkestävä. KestoRatkaisu on täysin räätälöitävissä projektisi tarpeiden mukaan:

  • Kohdekartoitus, suunnittelu ja ratkaisu – Kohdekartoitus ja suunnittelu tukee elinkaariajattelua ja kestävyyttä. Huolellinen suunnittelu varmistaa tarkoituksenmukaiset toimenpiteet niin suojaamisen, alipaineistamisen, varsinaisen peittauksen ja passivoinnin sekä jätevesien poiskuljettamisen suhteen.
  • Laadukkaat ja luotettavat peittaustuotteet – Kattavasta valikoimasta löytyvät niin laadukkaat pintapuhdistusaineet, peittaustahnat, ruiskupeittaus-, allaspeittaus-, passivointi- ja neutralointiaineet, allaspeittausliuosanalyysin, ferroksyylitestin, peittauspumput ja varaosat, ruiskutuspistoolit ja varaosat, pensselit, harjat kuin peittaussuojavarusteet.
  • Projektin toteutus – Asiantuntijuuden, työnjohdon ja projektikoordinoinnin lisäksi toimitamme kohteeseen ammattitaitoiset peittaajat, jotka tuntevat erikoistuotteemme perin pohjin.
  • Tekninen tuki, koulutus ja kehitys – Neuvomme tuotteidemme käytön, koulutamme sekä toimimme asiakkaidemme kumppanina ongelmanratkaisussa. Jatkuvan kehitystyön avulla löydämme tutkitusti parhaimmat ratkaisut korroosiokestävyyden näkökulmasta.
  • Dokumentointi– Tallennamme ja dokumentoimme projektisi, jotta tiedot ovat tarvittaessa helposti saatavilla.

#somotec #KovaJuttu