Ota yhteyttä

Työkoneiden myynnistä teollisuuden asiantuntija- ja palveluyritykseksi – kapean sektorin erikoisosaajaksi oppii vain tekemällä

Somotecin pitkä historia on täynnä mielenkiintoisia vaiheita ja tienristeyksiä, joista eri suuntaan lähteminen olisi voinut johtaa aivan erilaiseen yritystarinaan. Yksi asia on kuitenkin ollut alusta asti selvää: halu auttaa ja ratkoa teollisuusasiakkaiden ongelmia. Mutta mistä Somotecin osaaminen ja asiantuntijuus kumpuaa? Miten ongelmanratkaisuun löytyy aina uutta intoa? Ja keitä ovat nämä erikoistalon tekijät? Koostimme Somotecin historian, joka on ennen kaikkea tarina yrittäjyydestä ja ihmisistä alati muuttuvassa maailmassa.

Somotecin toimitusjohtaja Olli Riihiluoma myöntää olevansa tekijä, ei teoreetikko. Kauppiassuvun pojan veressä virtaa auttamisen halu ja siinä piilee myös innon kipinä.

– Kunnossapito on auttamisen halua. Se on ongelmanratkaisua, eli todella psyykkistä hommaa. Päätösten tekeminen on kuluttavaa ja usein myös vaikeaa, ja siinä me Somotecilla haluamme ihmisiä auttaa, Riihiluoma muotoilee.

Somotecin matkassa Riihiluomasta on kasvanut teollisuuden kunnossapidon erikoisasiantuntija. Vaikka taustalla on kunnossapidon sekä merkonomin tutkinnot, vannoo Riihiluoma käytännön työn ja siellä jaettavan hiljaisen tiedon opettavan enemmän. Kun on päässyt tekemään töitä esimerkiksi paperitehtaissa, voimalaitoksissa, meijereissä, niin kyllähän siinä oppii sekä kädentaitoja että ratkaisukeskeistä ajattelua.

Peittaus vei maailmalle – takaisin tuli Suomessa ennennäkemätöntä osaamista

Alunperin Somotec keskittyi teollisuustyökoneiden myyntiin Kuopion alueella. Kun yritys aloitti vuonna 1989 hitsauslisäaineiden maahantuonnin, tutustui Riihiluoma peittaukseen. Se vei miehen mukanaan kansainvälisille messuille tutustumaan alaan ja ihmisiin sekä opiskelemaan että harjoittelemaan asioita käytännössä ulkomaisen teollisuuden parissa.

– Minun peittauksen tietotaito on tullut Euroopan päämiehiltämme. Heidän omien tehtaiden tuotanto, tuotekehitys ja -tutkimus sekä valtava metallurginen ammattitaito on oikeaa tietoa, jota ei ole kirjoitettu oppikirjoihin. Imin kaiken mahdollisen itseeni ja päivitän tietojani edelleen jatkuvasti, koska aina tulee jotain uutta. 

– Lisäksi ajatusta kannattaa jatkuvasti miettiä ja jalostaa omassa päässä sekä kollegoiden kanssa keskustelemalla. Miettiä, onko jokin asia oikein vai väärin, osata tehdä päätös ja vielä miettiä toteutustapa, Riihiluoma kiteyttää.

Vimma kulutuskestävyyden haasteisiin syttyy

Hitsaus- ja peittauspuolen rinnalle syttyi 90-luvulla uusi kiinnostuksen kohde: kova kulutuskestävyys. Panssariterästä oli käytetty Suomessa jo kymmeniä vuosia, mutta Somotecin valikoimaan oli juuri saatu tuote, jossa järkevä hinnoittelu ja kestävyys olivat tasapainossa. 

Eräässä projektissa asiakkaan käyttämä kulutusteräs ei kestänyt abrasiivisen kulutuksen haastetta. Somotecilla opiskeltiin juuri panssariteräksen ominaisuuksia ja tuotetietoutta. Koulutuksen perusteella usko uuteen tuotteeseen oli kova, mutta tämän luokan käyttökokemuksia ei oltu vielä Somotecilla omin silmin nähty. 

Riihiluoma lähti työmaalle salkku kourassa ja varmana, että tuote kestää. Kyllähän se kesti. Niin hyvin, että siitä alkoi Somotecin kahdeksan vuotta kestänyt tie asiakkaan kulutuskestävyyden kehittämisessä. Asiakkuus oli merkittävä juuri siksi, että se antoi varmuuden panssariteräksestä tuotteena. 

Näin Somotec laajeni hitsaus- ja peittauspuolen lisäksi kovapuolen ongelmanratkaisuun. Riihiluoman mielestä kovapuoli on ollut monialaisuutensa ansiosta mielenkiintoinen työmaa. Hän kuvailee eri alojen tehtaiden ongelmia salapoliisityöksi, jossa asiantuntijan tehtävä on löytää kuluvat osat ja selvittää, mikä niitä kuluttaa. 

– Et ymmärrä ongelmaa, jos et mene paikan päälle ja ole mukana. Pitää katsoa miten homma toimii ja pitää hoksottimet auki. Ensin pitää katsella rauhassa, sitten pureksia asiaa ja vasta sitten tehdä päätös tai ratkaisu.

Erikoishitsauksen kiemurat tarjosivat haastetta

Tavan hitsausta tehdään, kun rakennetaan teräsrakenteita. Niiden hitsauslisäaineissa ei ole jalometalleja, vaan ne ovat pääosin rautaa. Erikoishitsaustuotteissa on aina jalometalleja, kuten kromia, nikkeliä, mangaania tai titaania ja ne kaikki käyttäytyvät hitsauksessa eri tavalla. Somotecin perustajalla Harri Pakarisella oli valtavasti teoriatietoa juuri erikoishitsaustuotteista. Näitä oppeja Riihiluoma hyödynsi kentällä hommia tehden. 

– Jossain kohti huomasin, että meidän ammattitaito menee hukkaan tavan hitsauslisäaineissa. Erikoishitsauksessa vaaditaan samoja asioita kuin kovapinnoituksessa. Pitää ymmärtää tuotteen käyttöolosuhteet, mikä sitä kuluttaa tai miksi se on mennyt rikki sekä miten se korjataan onnistuneesti. Siinä vaikuttaa aina ulkoiset voimat, jotka rikkovat osan, Riihiluoma avaa erikoishitsauksen kiemuroita.

– Meillä on valtavan hyvät omat tuotteet erikoishitsaukseen, tietotaitoa, kattava varasto ja järkevät hinnat. 

2000-luvulla teollisuudessa havahduttiin pitkäaikaisiin ratkaisuihin

Ympäristöpolitiikan ja yritysten vastuullisuuden nostaessa päätään 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä oli Somotec jälleen tienristeyksessä. Teollisuudella oli tarve pitkäaikaisille ratkaisuille ja yritysten vastuullisuusstrategiat vaativat kestävyyttä, mutta lujat ratkaisut eivät ole alalla tänäkään päivänä itsestäänselvyys. Ammattitaitoa ja osaamista ei yksinkertaisesti ole riittävästi. 

Olli Riihiluoma huomasi haasteen. Tässä vaiheessa hänellä oli jo pitkä ura takanaan sekä paljon aiheesta käytyjä keskusteluja teollisuuden ammattilaisten kanssa.

– Näin osaajien eläköityvän ja uuden sukupolven astuvan tilalle. Siinä rytäkässä tietotaito ei kuitenkaan siirtynyt. Huomasin, että oli Somotecin aika auttaa näitä uusia ihmisiä ongelmanratkaisussa kokonaisvaltaisten palveluiden ja pitkäikäisten ratkaisujen avulla. 

Siitä lähti ajatus Somotecin palveluliiketoiminnan kehityksestä. Vuonna 2014 Somoteciin lähti mukaan myös Riihiluoman poika, nykyinen tilaus- ja toimitusketjupäällikkö Kalle Riihiluoma.

Perheyrityksen uudet tähdet

Somotec on perheyritys, jossa perhe on vahvuus ja voimavara. Olli Riihiluoman lapset ovat kasvaneet yrityksen mukana. Kalle ja Ellinoora Riihiluoma ovat molemmat viettäneet koululomat yrityksessä kesätöissä, milloin missäkin hommissa. He ovat nähneet Somotecin kehityksen ja muutoksen aitiopaikalta ja kasvaneet yrittäjyyteen. 

Kalle Riihiluomaa on aina kiinnostanut metallihommat. Koska perhe on maalta kotoisin, oli tekemistä ja harrastuksia keksittävä itse. Kalle löysi kaikki pärisevät koneet, eli motocross-pyörät, mönkijät sekä BMW:t, joita korjaamalla hän oppi käsillä tekemisen taidon. Niinpä Kalle suoritti hitsaajan sekä tehdassähköasentajan tutkinnot ja kouluttautui lisäksi merkonomiksi. Armeijan jälkeen Kalle aloitti työt Somotecilla ensin varastopoikana, mutta pian hän oli jo mukana hitsaushommissa.  

Pienessä yrityksessä Kalle pääsi myös vastaamaan puheluihin ja ratkomaan asiakkaiden kulutuskestävyyden ongelmia.

– Siitä se ammattitaito lähti kehittymään, kun pääsin tekemään ratkaisuja ja selvittämään, etsimään sekä vertailemaan tietoa. Tutkin ja selailin hitsauskirjoja ja varastossa ollessani luin tarkkaan etiketeistä kaikki tuotetiedot ja käyttöohjeet.

Sähköpuolen tuntemuksen ansiosta Kalle ymmärtää teknisiä piirustuksia ja prosessikaavioita. Koulun työharjoittelun myötä hän kiersi paljon ympäri Suomea vänkärinä ja hitsauspoikana. Edelleen käytännön hommat ovat eniten Kallen mieleen. Toimistossa hillitty ja rauhallinen Kalle syttyy työmaalla. Hän työskenteleekin useissa Somotecin KestoRatkaisu-projekteissa tekevänä työnjohtajana.

– Olen aina hitsannut Somotecin tuotteilla. Siksi osaan neuvoa asiakkaita, millä tuotteella ja miten homma kannattaa tehdä. 

Palava intohimo tekemiseen jalostuu myös toimistotyöhön, koska hyvin suunniteltu on tunnetusti puoliksi tehty. Suunnitelmat ja ratkaisut pohjustavat käytännön työtä, jolloin itse homma hoituu varmasti. 

Yrityksen uusi suunta hioutuu

Nähtyään teollisuuden tilan ja asiantuntijapalveluiden tarpeen, Olli Riihiluoma päätti alkaa kehittää Somotecin palveluliiketoimintaa sekä koulutus- ja asiantuntijapuolta. Somotec aloitti liiketoiminnan kehittämisen vuonna 2016. Alkoi pitkä ja ajoittain raskas tie, jossa Olli ja Kalle pähkäilivät töiden ohella yrityksen tulevaisuutta. Kun Ollin tytär Ellinoora Riihiluoma liittyi mukaan Somotecin joukkoon vuonna 2020, tuli tekemiseen uudenlaista järjestelmällisyyttä. 

Asiakaspalvelupäällikkönä Ellinoora hoitaa Somotecin hallinnollista puolta dokumentoinnista laskutukseen. Työpäivään kuuluu markkinointia yhteistyössä kuopiolaisen brändi- ja markkinointitoimisto Ahooy Creativen kanssa, asiakaspalvelua ja myyntiä. Lisäksi hänen vetovastuulla on isoja projekteja, kuten toiminnanohjausjärjestelmän muutos sekä brändiuudistus. 

Työsarkaansa Ellinoora on hakenut vauhtia tradenomin tutkinnosta, pääaineena markkinointi ja yritysjohto. Opiskeluaikanaan hän ei vielä kokenut työskentelyä Somotecilla omakseen, vaan halusi kokeilla kaikenlaista, muun muassa kauppaa, leipomoa ja siivousalaa. Lopulta ajatus siististä sisätyöstä tuntui houkuttelevalta ja hän päätti hakea kerralla vähän kauemmas kaikesta tutusta, eli helsinkiläiseen pankkiin. Ellinoora kuvailee, että hänelle työharjoittelu Helsingissä oli hyppy kylmään veteen. 

– Olin nuorena aika ujo ja hiljainen. Pankissa piti olla ulospäinsuuntautunut, puhua kahta eri kieltä ja kohdata erilaisia ihmisiä. Löysin itsestäni asiakaspalveluhenkilön ja huomasin, että olen siinä parhaimmillani. 

Helsingissä vierähti 2,5 vuotta. Somotec sai vielä odottaa Ellinooraa, koska seuraavaksi elämä vei hänet Joensuuhun, ensin mainostoimistoon ja sitten lukitusalan markkinointitehtäviin. Isossa yrityksessä työskennellessään Ellinoora alkoi pohtia tulevaa. 

– Koin, että en päässyt vaikuttamaan tarpeeksi asioihin eikä parhaimmat ominaisuuteni päässeet oikeuksiinsa. Se oli konkreettisesti kahdeksasta neljään -työtä, jossa jokaisella on tarkka tontti siitä, mitä teet. 

Somotecissa Ellinoora aloitti lokakuussa 2020. Päätös ei ollut helppo, mutta hän on tyytyväinen nykyiseen rooliinsa.

– Ajattelen aina, että kyllä ne asiat siitä lutviutuu. Perheyrityksessä pääsen vaikuttamaan asioihin monipuolisesti, kädenjälkeni näkyy ja tonttini on laaja. Se on parasta, saan siitä virtaa. Lisäksi kaikesta, mitä olen aikaisemmin tehnyt, on apua tässä työssä.

Tulevaisuuteen kuuluu suuria suunnitelmia ja järkevää kasvua

Pandemian aika ja etätyö on hitsannut Somotecin porukan tiiviisti yhteen. Jokaisella somotecilaisella on oma selkeä rooli projekteissa: Ollilla työnjohdollinen, Kallella käytännöllinen ja Ellinooralla hallinnollinen. 

– Rooleista huolimatta suunnittelemme projektikokonaisuuksia paljon yhdessä. Mitä projektissa tapahtuu, millainen kohde on, mitä sinne tarvitaan. Luemme kohteen tekniset piirustukset sekä prosessikuvaukset, teemme suunnitelmat, valitsemme projektitiimin ja tilaamme tarvittavat tuotteet, Ellinoora selventää. 

Maailman jälleen auetessa Kallella ja Ellinooralla on kova into päästä tutustumaan Somotecin päämiehiin paikanpäälle Euroopan tehtaille. 

– Meillä on tahtotila opiskella alalle soveltuvat korkeakoulututkinnot ja päästä kiertämään tehtaita kuten Olli on tehnyt. Asioiden ymmärtäminen monelta kantilta on tässä työssä kullanarvoista, kertoilee Kalle.  

Somotec muuttaa uusiin toimitiloihin Kuopion Kellonkärkeen loppuvuodesta 2024. Uudet tilat mahdollistavat kattavamman palvelun ja tulevaisuuden uudistukset. Muutto tulee olemaan merkittävä yritykselle sekä koko perheelle. 

– Muutimme nykyiseen kiinteistöön yli 30 vuotta sitten. Odotamme uusiin tiloihin pääsyä kovasti, siitä alkaa taas uusi luku Somotecin tarinassa, tiivistää Olli Riihiluoma kolmikon ajatukset.

#somotec #KovaJuttu