Ota yhteyttä

Korroosio-ongelmat ratkotaan vuosikymmenten yhteistyöllä

Kun käytännön ja teorian kokemus kohtaavat, syntyy kovaa kulutuskestävyyttä. Turkulainen ruiskupeittauksen erikoisosaaja KS Clean ja kuopiolainen Somotec Oy ovat hyödyntäneet toistensa osaamista ja asiantuntijuutta jo vuosituhannen vaihteesta lähtien. Yhteistyön aikana ei ole tullut vastaan ongelmaa, jota ei olisi yhdessä ratkaistu.

KS Cleanin toimitusjohtaja ja peittaajamestari Kari Savonvirta kohtasi Somotecin peittausasiantuntija Olli Riihiluoman telakkateollisuuden korroosio-ongelmien yhteydessä. Valtavat haponkestävät harmaavesisäiliöt piti peittauspintakäsitellä laivan uumenissa, mikä vaati sekä peittaajan erikoisosaamista että asiantuntijuutta oikeiden peittaushappojen valintaan.

– Olli saapui 2000-luvun alussa Turkuun auttamaan korroosio-ongelmassa ja esittelemään Somotecin tuotteita. Aluksi olin vähän epäileväinen, mutta yllätyksekseni aineet alkoivat toimia todella hyvin. Siitä asti olemme tehneet yhteistyötä, Kari Savonvirta kertoo.

Yhteistyö toimii ympäri maailman

Savonvirta on peitannut erikoiskohteita jo 30 vuotta. Erikoisosaamisen myötä hänelle tarjotaan töitä eri puolilta maapalloa. Ruiskupeittaus on vienyt häntä muun muassa Alaskaan, Yhdysvaltoihin, Bahamalle, Puerto Ricoon ja Bermudalle.

Peittaushapot ovat vaarallisia aineita, joiden toimitukset ovat välillä haasteellisia. Usein aineet pysähtyvät tulliin tarkempiin tutkimuksiin, jos asiakirjat eivät ole kunnossa.

– Somotecin toimitukset ovat sujuneet aina loistavasti maailman eri kolkkiin. Somotec lähettää oikeat hapot suoraan satamaan, jotta minulla on varmasti kyseiseen työhön sopivat kemikaalit, Savonvirta kertoo.

Välillä työt vaativat sellaisia aineita, joita ei ole Suomessa edes saatavilla. Peloxin maahantuojana Somotec voi kuitenkin tilata tuotteet haluttuun kohteeseen suoraan Saksan tehtailta. Hyvät yhteydet valmistajiin tarjoavat myös täsmällistä infoa tiettyihin töihin.

Toimitusten lisäksi haasteellisia ovat kohteetkin. Riihiluoma ja Savonvirta muistavat hyvin yhden yhteiskeikan Etelä-Amerikasta, jossa kuuma ilmasto osoittautui pahimmaksi vastustajaksi.

– Päivällä +45 asteen lämpötilassa peittaaminen on hankalaa, koska kovassa lämmössä typpihappo höyrystyy ja peittausaineet kuivuvat kappaleen pintaan liian nopeasti, eli ne eivät ehdi vaikuttaa tarpeeksi pitkään. Saimme tehdä happolisäyksiä ja muita temppuja, että peitattava alue pysyi kosteana, kuvailee Somotecin Olli Riihiluoma.

– Lopulta teimme töitä öisin, kun lämpötila laski +25 asteeseen, jatkaa Savonvirta.

Etelä-Amerikan yhteistyökeikka oli onnistunut. Tilaajalta tuli terveiset hyvin tehdystä työstä ja korroosiovapaista tuotteista.

Kokonaisvaltaisissa projekteissa huomioidaan myös ympäristö

Somotec on jo vuosia sitten kasvanut peittausaineiden maahantuojasta ja myyjästä erikoisasiantuntijaksi, jolle on kysyntää teollisuuden kuluttavassa maailmassa. Kokonaisvaltaisesta osaamisesta syntyi KestoRatkaisu-palvelu, joka räätälöidään aina asiakkaan tarpeen mukaan. KS Clean on projekteissa mukana toteuttamassa erikoisosaamista vaativia töitä.

– Minulla on omia töitä ja projekteja, joissa voin hyödyntää Somotecin asiantuntijuutta. Lisäksi teemme paljon yhteistyötä korroosio-ongelmissa, eli tarvittaessa toteutan alihankkijana myös itse työn, Savonvirta kuvailee.

Korroosion eston prosesseissa on paljon eri elementtejä, jotka pitää osata tunnistaa ja ottaa huomioon. Tilaajalle ongelma näkyy esimerkiksi tuotantolaitteen ruskeana värinä.

– Somotecin tehtävä on tunnistaa, millainen korroosio siellä on käynnissä ja mikä sen aiheuttaa. Yleisin syyllinen on kiinnityspultti, mutteri tai prikka, joka ei ole tarpeeksi korroosiokestävä. Siitä vyyhti alkaa purkautua, Olli Riihiluoma kuvailee.

Kun iso kuva on saatu kasaan, mietitään ja varmistetaan ympäristön suojaus. Peittaustuotteet ovat erittäin happamia ja niissä on raskasmetalleja, fluorideja ja muita vaarallisia aineita, joita ei saa laskea viemäriin tai ympäristöön. KestoRatkaisun yhteydessä kaikki peittausprosessit rakennetaan niin, että jätevedet saadaan kerättyä talteen ja neutraloitavaksi.

– Somotecilla on todella paljon teorian kokemusta, joka auttaa kokonaiskuvan rakentamisessa. KS Cleanin puolesta tarjoan omaa käytännön toteutuksen osaamistani, toteaa Savonvirta.

– Yhdessä näitä hommia mietitään ja ratkotaan. KS Clean on meille enemmän yhteistyökumppani kuin asiakas, Olli Riihiluoma tiivistää tehokkaan yhteistyön salaisuuden.

#KovaCase